Porcja na 1 osobę:
- 1 kubek mleka ( ok. 300 ml)
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych (jeśli nie mamy otrąb to dajemy same płatki owsiane 4 łyżki)
- pół banana
- pół jabłka
- 5-8 szt. jeżyn do gotowania + kilka na przybranie
- cynamon do posypania
Przepis – Wykonanie:
Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając. Płatki będą nam mięknąć i pęcznieć. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.
W połowie gotowania dodać kilka jeżyn – rozgotują się, nadając kolor i smak owocowy.
Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.
Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Na wierzch ułożyć pokrojone banany, jabłka, kilka całych jeżyn, posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym.
Smacznego!
Zobacz również inne przepisy na śniadanie.