Owsianka owocowa

Porcja na 1 osobę:

  • 1 kubek mleka ( ok. 300 ml)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych (jeśli nie mamy otrąb to dajemy same płatki owsiane 4 łyżki)
  • pół banana
  • pół jabłka
  • 5-8 szt. jeżyn do gotowania + kilka na przybranie
  • cynamon do posypania

Przepis – Wykonanie:

Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając. Płatki będą nam mięknąć i pęcznieć. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.

W połowie gotowania dodać kilka jeżyn – rozgotują się, nadając kolor i smak owocowy.

Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.

Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy  troszkę płatków np. 1 łyżkę.

Na wierzch ułożyć pokrojone banany, jabłka, kilka całych jeżyn, posypać cynamonem lub cukrem cynamonowym.

Owsianka owocowa

Smacznego!

Zobacz również inne przepisy na śniadanie.