Składniki na ok. 15 sztuk
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 5 łyżeczek cukru brązowego * może być też biały
- pół łyżeczki soli
- 50 ml oliwy z oliwek lub pół kostki masła
- 2 całe jajka
Wykonanie
Jest bardzo prosty przepis na bułki drożdżowe.
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól. Na środku mąki robimy dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko , * mleko nie może być gorące bo zabije właściwości drożdży* posypujemy drożdże cukrem. Całość przypruszamy nieco mąką. Pozostawimy na ok. 10 minut.
Następnie dodajemy oliwę lub stopione i roztrzepane 2 jajka . Mieszamy wszystko drewnianą łyżka a następnie przekładamy na stół i wyrabiamy ciasto ok 15 minut. Ciasto będzie jeszcze nieco lepkie , dlatego podsypujemy je stopniowo odrobiną mąki aż do czasu kiedy już nie będzie nam się kleiło .Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na min 30 min lub dłużej.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto ale już nieco krócej, ok. 5 minut.
Tniemy ciasto na kawałki i formujemy kulki, ugniatając je na stole, tak aby każdą bułkę troszkę wyrobić . Układamy z odstępami na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Ja często kładę blachę na kuchence i zapalam kilka palników na stopień nr 1, to bardzo pomaga i bułki bardzo ładnie wyrastają , zwłaszcza zimą.
Następnie pieczemy bułki w nagrzanym piekarniku od 10 do 13 min. w temp 180 St. aż będą ładnie rumiane.
Jeśli chcemy aby bułki były świecące na wierzchu należy je przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.