Jajecznica z patelni z dodatkami
Jajecznica z pieczarkami,cebulą,kiełkami,żółtym serem,pomidorem i przyprawami – jedzona prosto z gorącej patelni, bardzo polecam..
Tak oto powstała moja jajecznica, kiedy otworzyłam lodówkę i wzięłam z niej kilka składników, inspiracja jakby nie patrzeć, z bardzo dobrym rezultatem smakowym.
Jajka ekologiczne lub od kogoś kto ma własne kury – takie są najlepsze, innych jajek nawet nie ruszam.
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 pieczarki
- 2 plastry żółtego sera
- natka pietruszki
- kiełki (dowolne)
- pół cebuli
- 1 łyżeczka masła
Przepis:
Na rozgrzanym maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Kiedy są już podduszone wbijam jajka,trzymam na małym ogniu, doprawiam solą i pieprzem, mieszam jak zwykła jajecznicę, dodaję szybko plastry żółtego sera które kroję w kawałki aby szybciej się rozpuścił. Dodaję też kiełki. Przykrywam pokrywką, chwilę trzymam. Na wierzch sypię natkę pietruszki, obkładam patelnię dookoła pokrojonym pomidorem.