Jaki jest przepis na dobrą jajecznicę?

jajecznica

Przepis.

Aby przygotować jajecznicę, potrzebujesz:

  • 4 jaj
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Kroki:

  1. W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło.
  3. Wlej jajka na patelnię i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż jajka się zetną.
  4. Gotowe jajecznicę podawaj na ciepło. Możesz podawać z dodatkami lub dorzucić je podczas smażenia.

Bardzo proste, szybkie i zdrowe danie. Możesz eksperymentować i dodać do jajecznicy różne dodatki (po lub na etapie smażenia):

  • cebulkę (wcześniej zeszklona)
  • szczypiorek
  • małe pomidorki lub posiekane w plastry pomidory
  • salami
  • kiełbasę
  • ser żółty (będzie fajnie się ciągnął)
  • posiekane oliwki
  • wcześniej podsmażone pieczarki lub inne grzyby

 
 
Sprawdź inne kulinarne przepisy na PaniKucharka.pl