Mozarella, a na niej świeżo poszatkowana bazylia z wyciśniętym czosnkiem czosnku skropiona oliwą posypana solą, pieprzem. Dip zrobiony z jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół i przypraw. Całość dopełniają pokrojone pomidorki koktajlowe. Podane ze świeżym pieczywem, przystawka dobra i na drugie śniadanie i na wieczorną kolację.
Składniki:
- mozarella pokrojona w plastry
- świeża bazylia w doniczce
- oliwa
- sól, pieprz
- czosnek świeży 1 ząbek
- jogurt naturalny mały
- zioła do dipu wg uznania (np.suszone pomidory, oregano,czosnek, świeża mięta)
- pomidorki koktajlowe
Wykonanie / przepis
Świeżą bazylię myjemy, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posypujemy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną bazylię kładziemy na każdy plasterek mozarelli.
Jogurt mieszamy z przyprawami.
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, posypujemy solą i pieprzem.