Mozarella ze świeżą bazylią, pomidorkami oraz dipem jogurtowym

Mozarella z dipem jogurtowym

Mozarella, a na niej świeżo poszatkowana bazylia z wyciśniętym czosnkiem czosnku skropiona oliwą posypana solą, pieprzem. Dip zrobiony z jogurtu naturalnego z dodatkiem ziół i przypraw. Całość dopełniają pokrojone pomidorki koktajlowe. Podane ze świeżym pieczywem, przystawka dobra i na drugie śniadanie i na wieczorną kolację.

Składniki:

  • mozarella pokrojona w plastry
  • świeża bazylia w doniczce
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • czosnek świeży 1 ząbek
  • jogurt naturalny mały
  • zioła do dipu wg uznania (np.suszone pomidory, oregano,czosnek, świeża mięta)
  • pomidorki koktajlowe

Wykonanie / przepis

Świeżą bazylię myjemy, szatkujemy nożem, skrapiamy oliwą, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, posypujemy solą i pieprzem.

Tak przygotowaną bazylię kładziemy na każdy plasterek mozarelli.

Jogurt mieszamy z przyprawami.

Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, posypujemy solą i pieprzem.

Mozarella z dipem jogurtowym