Omlet biszkoptowy z dżemem

Przepis na 1 omlet z małej patelni

Składniki:

  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.

Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściągamy ręcznikiem papierowym ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem).

Omlet biszkoptowy na patelni

Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.

Posypujemy cukrem pudrem, podajemy z konfiturą. Świetnie pasuje z mlekiem.

Omlet gotowy 🙂 Smacznego!

Omlet biszkoptowy  Omlet biszkoptowy z dżemem

Omlet biszkoptowy

Bardzo pyszny, jeżeli szukasz prostego omletu tradycyjnego zobacz przepis na omlet 🙂 Oraz inne omlety na mojej stronie!