Składniki na 10 sztuk
- 150 gram mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- ewent. kilka kropel olejku z wanilii
- 10 śliwek *dowolna odmiana
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
Śliwki umyć i osuszyć, naciąć nożem na tyle aby wyjąć tylko pestkę.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i jogurt. Połączyć łyżka składniki na gładką masę. Masa powinna być dosyć gęsta.
Śliwki rozłożyć i zanurzyć w cieście. Smażyć na gorącym głębokim oleju. Należy smażyć na średnim ogniu, aby nie spalić placków. Obracać co jakiś czas i smażyć do koloru rumianego. Układać na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem i jeść jeszcze gorące. Pycha !!