Składniki na 10 sztuk

  • 150 gram mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ewent. kilka kropel olejku z wanilii
  • 10 śliwek *dowolna odmiana
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie

Śliwki umyć i osuszyć, naciąć nożem na tyle aby wyjąć tylko pestkę.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka i jogurt. Połączyć łyżka składniki na gładką masę. Masa powinna być dosyć gęsta.

Śliwki rozłożyć i zanurzyć w cieście. Smażyć na gorącym głębokim oleju. Należy smażyć na średnim ogniu, aby nie spalić placków. Obracać co jakiś czas i smażyć do koloru rumianego. Układać na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem i jeść jeszcze gorące. Pycha !!