Składniki:
- 1,5 szklanki pszennej mąki
- 1 mała kostka drożdży 4 gr
- 1 szklanka mleka
- Olej zwykły
- 2 jajka całe
- Szczypta soli
- Konfitura, cukier puder
Przepis wykonanie
Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 0,5 szklanki mleka oraz 1 łyżką cukru pudru. Odstawić na 15-20 minut.
Do miski wsypać mąkę, wlać resztę mleka, jajka rozczyn, szczyptę soli i dodatkowe 2 łyżki cukru pudru.
Całość wymieszać lub zmiksować na gładką dość gęstą masę. W razie potrzeby można rozcieńczyć mlekiem jeśli czujemy że jest zbyt gęsta.
Smażyć w głębokim oleju, z obu stron, na rumiany kolor . Układać na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu .
Posypać cukrem pudrem, podawać z ulubioną konfiturą.
Pyszne racuszki drożdżowe. Smacznego!