Racuszki drożdżowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki pszennej mąki
  • 1 mała kostka drożdży 4 gr
  • 1 szklanka mleka
  • Olej zwykły
  • 2 jajka całe
  • Szczypta soli
  • Konfitura, cukier puder

Przepis wykonanie

Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 0,5 szklanki mleka oraz 1 łyżką cukru pudru. Odstawić na 15-20 minut.

Do miski wsypać mąkę, wlać resztę mleka, jajka  rozczyn, szczyptę soli i dodatkowe 2 łyżki cukru pudru.

Całość wymieszać lub zmiksować na gładką dość gęstą masę. W razie potrzeby można rozcieńczyć mlekiem jeśli czujemy że jest zbyt gęsta.

Smażyć w głębokim oleju, z obu stron, na rumiany kolor . Układać na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru  tłuszczu .

Posypać cukrem pudrem, podawać z ulubioną konfiturą.

Pyszne racuszki drożdżowe. Smacznego!

Racuszki drożdżowe