Przepis na banalnie prosty i szybki do zrobienia chleb, dla tych wszystkich którzy nie lubią skomplikowanych wypieków i wyrabiania chleba rękoma.
Wszystko miesza się tutaj w misce i odstawia do wyrośnięcia. Ten chleb uda się każdemu! Jest też bardzo dobry .
Piec można w dowolnej formie o dowolnym kształcie. Ja swój piekłam w okrągłej tortownicy.
Składniki na 1 średniej wielkości chleb
- 0,5 kg mąki pszennej
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni ewent. nasiona siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- jeśli nie mamy to ewentualnie zmielić młynkiem płatki owsiane
- 30 gram świeżych drożdży
- 0,5 litra ciepłej wody
Wykonanie
Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty i mieszamy.
Do ciepłej wody dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
Wlewamy wodę do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko na gładką masę.
Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Następnie ponownie wszystko mieszamy i odstawiamy na 40 min.
Nagrzewamy piekarnik na 10 min przed włożeniem chleba.
Ciasto chlebowe przekładamy do dowolnej formy.
Pieczemy na funkcji bez termo obiegu, czyli funkcja góra/dół.
220 C przez 50 min.
Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu na kratkę aby chleb odparował i całkowicie wystygł.
Smacznego!