Przepis na banalnie prosty i szybki do zrobienia chleb, dla tych wszystkich którzy nie lubią skomplikowanych wypieków i wyrabiania chleba rękoma.

Wszystko miesza się tutaj w misce i odstawia do wyrośnięcia. Ten chleb uda się każdemu! Jest też bardzo dobry .

Piec można w dowolnej formie o dowolnym kształcie. Ja swój piekłam w okrągłej tortownicy.

Składniki na 1 średniej wielkości chleb

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni ewent. nasiona siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • jeśli nie mamy to ewentualnie zmielić młynkiem płatki owsiane
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 0,5 litra ciepłej wody

Wykonanie

Do miski wsypujemy wszystkie suche produkty i mieszamy.
Do ciepłej wody dodajemy drożdże i mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
Wlewamy wodę do miski z suchymi produktami i mieszamy wszystko na gładką masę.
Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min.
Następnie ponownie wszystko mieszamy i odstawiamy na 40 min.
Nagrzewamy piekarnik na 10 min przed włożeniem chleba.
Ciasto chlebowe przekładamy do dowolnej formy.
Pieczemy na funkcji bez termo obiegu, czyli funkcja góra/dół.
220 C przez 50 min.

Wyjmujemy po lekkim przestudzeniu na kratkę aby chleb odparował i całkowicie wystygł.

Smacznego!