Herbata Detox z kurkumą – złoty eliksir zdrowia

Ta cytrynowo / imbirowa poranna herbatka oczyszczająca z kurkumą  jest świetnym rozpoczęciem każdego dnia.

Zdrowa, pyszna, aromatyczna powinna być codziennym porannym rytuałem, kiedy tylko wstaniemy z łóżka i zaczniemy nasz dzień.

Każdy ze składników zawartych w tej herbatce posiada szereg wspaniałych właściwości zdrowotnych, można by  powiedzieć że owa herbatka jest po prostu złotym eliksirem wspomagającym nasze zdrowie.

Składniki na 1 szklankę

  • 3 lub 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 lub 2 plasterki cytryny
  • 1/4 łyżeczki organicznej kurkumy w proszku
  • miód naturalny do posłodzenia

Plasterki imbiru zalewamy wrzątkiem, do mniej więcej połowy szklanki. Dodajemy kurkumę. Zostawiamy na ok. 10 min do zaparzenia pod przykryciem. Następnie dodajemy plasterki cytryny, którą możemy łyżeczką troszkę poddusić aby puściła nieco soku. Dopełniamy szklankę zimną wodą, wtedy napój będzie nie gorący i zdatny od razu do picia. Na koniec dodajemy 1 lub 2 łyżeczki miodu. Aby właściwości zdrowotne miodu zostały w napoju zachowane nie należy dodawać go do wody o temp. powyżej 40 st. C. Mieszamy wszystko razem. Gotowe.

Jest to eliksir całoroczny  a kluczowym składnikiem napoju jest kurkuma, która nadaje mu żółty kolor i ogromną ilość właściwości prozdrowotnych .

Świeży korzeń kurkumy podobny jest do imbiru, gdyż oba te kłącza są z tej samej rodziny. W przeciwieństwie do imbiru który jest w środku blado żółty, kurkuma ma kolor bardzo mocno pomarańczowy , a przy krojeniu korzenia szybko barwi nasze palce.

Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za  pomarańczowy kolor kłącza. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie.  Ma wiele zastosowań leczniczych, zawiera silne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe .

Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy w tym zaburzenia trawienia. Zapobiega wzdęciom oraz reguluje procesy przemiany materii.

Pomaga w trawieniu białka i oczyszcza organizm z toksyn.  Jest skuteczna w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz grzybicą.

Kurkuma bywa również stosowana w przypadku zakażeń, aby przyspieszyć gojenie się ran. Redukuje cholesterol.

Wzmacnia serce i układ krążenia . Wspomaga prace wątroby.  Poprawia pracę mózgu.  Wzmacnia odporność.

Kurkuma ma również działanie przeciwnowotworowe

Z wielu doświadczeń wynika, że kurkuma nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworu (dzięki przeciwutleniającym właściwościom kurkuminy), ale również powstrzymuje rozwój choroby. Badania, które przeprowadzono na ludziach, wykazały, że dieta obfitująca w kurkumę zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi, płuc, jelita grubego, wątroby. Aby jednak kurkumę można było stosować w leczeniu nowotworów, konieczne są dalsze szczegółowe badania. Przyprawa ta jest ważnym elementem diety antyrakowej.

Jeżeli rano nie mamy czasu aby ją zrobić i wypić, postarajmy się zrobić to po przyjściu z pracy,  jako chwila relaksu i odprężenia.

Taka herbatka w upalne dni  może być podana jako zimny i orzeźwiający  napój z lodówki.

W chłodne dni najlepsza będzie wersja gorącej herbatki rozgrzewającej i oczyszczającej nas od środka.