Składniki dla 6 osób:
- 4 duże ładne pory
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 500 ml śmietany tłustej 30-38%
- 250 ml bulionu z kury
- sól, pieprz, papryka słodka lub pikantna
ewent. 1 ząbek czosnku oraz parmezan do posypania na wierzchu.
Przepis / wykonanie:
Pory oczyścić i użyć tylko ich białe części, pokroić w talarki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być drobna.
Do garnka wlewamy troszkę oliwy i przysmażamy cebulę,oraz wyciśnięty ząbek czosnku, dodajemy resztę składników.
PS potrzebujesz dobrego garnka? zajrzyj na sklep.panikucharka.pl 🙂 Zapraszam
Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min.
Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu aż warzywa, a głównie ziemniaki będą już miękkie. Doprawiamy przyprawami i blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli krem będzie dla nas za gęsty dolewamy nieco bulionu lub wrzątku.
Podajemy z gorącą czosnkową bagietką.
Smacznego!