Krem porowy

Krem porowy

Składniki dla 6 osób:

  • 4 duże ładne pory
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 500 ml śmietany tłustej 30-38%
  • 250 ml bulionu z kury
  • sól, pieprz, papryka słodka lub pikantna
    ewent. 1 ząbek czosnku oraz parmezan do posypania na wierzchu.

Przepis / wykonanie:

Pory oczyścić i użyć tylko ich białe części, pokroić w talarki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być drobna.

Do garnka wlewamy troszkę oliwy i przysmażamy cebulę,oraz wyciśnięty ząbek czosnku, dodajemy resztę składników.

PS potrzebujesz dobrego garnka? zajrzyj na sklep.panikucharka.pl 🙂 Zapraszam

Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min.

Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu aż warzywa, a głównie ziemniaki będą już miękkie. Doprawiamy przyprawami i blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli krem będzie dla nas za gęsty dolewamy nieco bulionu lub wrzątku.

Podajemy z gorącą czosnkową bagietką.

Krem porowy z bagietką czosnkową

Smacznego!