Kapuśniak w wersji light, chudy, nie zawiera zasmażki, nie zawiera boczku ani tłuszczu z żeberek, jest ugotowany na piersi z kurczaka (można całkowicie pominąć mięso i będzie wtedy bardzo dietetyczny).
Składniki na duży garnek dla ok. 6 osób:
- kiszona kapusta z marchewką lub bez – 300 gram
- marchewka – 2 sztuki
- pietruszka – 1 sztuka
- mały kawałek selera
- ziemniaki średnie 4-5 sztuk
- 1 duża cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy/przecier
- lub: 1 puszka pomidorów krojonych
- pierś kurczaka -2 sztuki średnie
- przyprawy: ziele angielski 4 szt, listek laurowy-2 sztuki, kminek (obowiązkowy) -1,5 łyżeczki, pieprz czarny lub ziołowy -1 łyżeczka, majeranek lub lubczyk -1 łyżeczka, papryka słodka -1 łyżeczka, sól -1 łyżeczka
Wykonanie:
- Kapusta jeśli jest mocno kwaśna płuczemy oraz szatkujemy na mniejsze kawałki
Ja lubię kiedy kapuśniak jest kwaśny więc nie płuczę nigdy kapusty a sok z kapusty też dodaję do zupy (zróbcie tak jak lubicie najbardziej). Gotujcie w dużym garnku ok 5 l. - Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy 3 l wody, dodajemy pokrojone mięso, obraną marchewkę, pietruszkę,seler- pokrojone w kostkę.
- Dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie.
- Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 min.
- Gdy pojawi się tzw ”szumowina” czyli piana na wierzchu – zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- W tym samym czasie ja zawsze wrzucam też kapustę i kminek chociaż niektórzy wrzucają kapustę wcześniej od ziemniaków a ziemniaki na sam koniec.
- Na patelni podsmażamy na łyżce oleju cebulę pokrojoną w kostkę, na złoty kolor. Dodajemy do zupy.
- Dodajemy przecier pomidorowy lub puszkę pomidorów.
- Zupę gotujemy już na małym ogniu, pod przykryciem około 45 min. W sumie całą zupę gotujemy nieco ponad 1 godzinę w zależności od miękkości kapusty.
- Doprawiamy przyprawami.
Pyszny lekki kapuśniak – Smacznego!