Śliwki w amaretto i gorzkiej czekoladzie

Śliwki w amaretto i  gorzkiej czekoladzie

Śliwki w amaretto i  gorzkiej czekoladzie

śliwki w czekoladzie

Składniki
Śliwki suszone
likier amaretto
wódka czysta
gorzka czekolada 60-80 % kakao

Wykonanie
Śliwki namaczamy przez całą noc w mieszance wódki czystej i likieru amaretto. Proporcje wg.uznania. Śliwki zostawiamy zalane alkoholem na całą noc aż nasiąkną całym alkoholem .
Dobrą gatunkowo gorzką czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli lub w rondelku pilnując aby się nie przypaliła. Ja użyłam 2 całe czekolady na kilkanaście śliwek.
Każdą śliwkę wkładamy do czekolady za pomocą łyżki, obtaczając ją dookoła w czekoladzie.
Układamy śliwki na desce wyłożonej papierem do pieczenia ciasta.
Wkładamy do lodówki aż czekolada stężeje .
Trzymamy śliwki w lodówce.

P1050387

P1050390

śliwki w czekoladzie

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *