Dorsz w delikatnym sosie kokosowym z curry

Dorsz w delikatnym sosie kokosowym z curry

Dorsz w delikatnym sosie kokosowym z curry

2

Pyszne danie o nucie kokosowej z dodatkiem indyjskiej curry oraz świeżą aromatyczną kolendrą.

Dorsz w sosie kokosowym z curry

Składniki na 2-3 osoby:
500 gram fileta z dorsza bez skóry
kawałek startego imbiru bez skóry (ok. 2 cm )
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki curry w proszku lub pasty z curry
2 łyżeczki kurkumy w proszku (dla żółtego koloru potrawy)
1 łyżeczka kuminu rzymskiego w proszku *nie mylić z kminkiem rzymskim
sól i pieprz
świeża kolendra (nadaje daniu niepowtarzalny smak )
suszone chilli w płatkach
odrobina oliwy do pieczenia ryby
250 gram pomidorków koktajlowych
ryż

Dorsz w sosie kokosowym z curry

Wykonanie:
Rybę solimy i pieprzymy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i pieczemy rybę w 180 st. przez ok. 15 min.
Robimy sos
Do rondla wlewamy puszke mleka kokosowego,starty imbir, trochę chilli w płatkach lub ostra papryka,sól,curry, kurkumę i mieszamy . Dodajemy trochę rozrobionej mąki z wodą  aby sos nieco zgęstniał. Sos powinien być lekko gęstawy.
Wlewamy so na  rybę. Na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe i wkładamy do piekarnika na 20 min w temp. 180 st.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy poszatkowaną świeżą kolendrą.
Podajemy z ryżem i surówką.

Dorsz w sosie kokosowym z curry

Surówka do dorsza :
3 marchwki obrać i zetrzeć na tarce
Białą część pora przekroić na pół i pokroić w cieńkie pół talarki
pół czerwonej papryki pokroić w kostkę
2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych pokroić w kostkę
skropić oliwą, posolić.
Posypać ziarnami do sałatek oraz poszatkowaną świeżą kolendrą.

Dorsz w sosie kokosowym z curryDorsz w sosie kokosowym z curry

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *