Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku 

1

Danie pikantne. 

składniki:
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
600 gram piersi z kuczaka
świeży imbir ok.5cm
2 świeże chilli (jeśli ma być mniej ostre wystarczy tylko 1 chilli)
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
świeża kolendra
1 czerwona papryka
4 liscie kaffiru * listki od trawy cytrynowej
3 sztuki świeżej trawy cytrynowej
oliwa do smażenia
sól i pieprz
ryż

składniki na  sos:
300 ml wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rynego
4 łyżki gotowego gęstego sosu do kurczaka słodko-ostrego
trochę mąki do zagęszczenia

kurczak po tajsku

Wykonanie etap 1:
Najpierw należy przygotować wodę do gotowania ryżu.
ok 500 ml wody gotujemy razem z 3 szt.trawy cytrynowej na małym ogniu przez minimum 1 h. Cały olej z trawy cytrynowej oraz aromat musi zostać wydobyty podczas gotowania. Po tym czasie wyjmujemy trawę cytrynową i wyrzucamy. Ryż gotujemy wg.przepisu na opakowaniu w wodzie z trawy cytrynowej.

Przygotowujemy warzywa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kolejno pokrojoną w piórka lub dużą kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek,starty na tarce imbir który wcześniej obieramy ze skórki, pokrojone w krążki papryczki chilli, pokrojoną w dość dużą kostkę czerwoną paprykę, wrzucamy porwane na kawałki listki kaffiru. Smażymy około 5 minut w celu wydobycia sie wszystkich aromatów oraz zrumienienia.
Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki.

Na tą samą patelnię dolewamy trochę oliwy i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka, którego opruszamy solą i pieprzem. Po około 5 minutach posypujemy kurczaka 2 łyżkami brązowego cukru, smażymy chwilę mieszając i dodajemy sos sojowy oraz rybny, smażymy do czasu aż kurczak będzie miękki .
Po tym czasie dorzucamy warzywa z miseczki i całość smażymy na wolnym ogniu około 10 min dłużej.

Przygotowujemy sos w osobnym małym garnku:
zagotowujemy wodę razem z sosami (rybnym ,sojowym i słodko-kwaśnym) zagęszczamy lekko wodą z mąką * pół szklanki wody i 2 łyżki mąki. Mieszamy całość aż do zagęszczenia się sosu. Sos ma być tylko lekko gęsty.
Wlewamy do kurczaka, mieszamy wszystko razem, trzymamy chwilę na małym ogniu.

Na talerz układamy ryż z kurczakiem, posypujemy obficie świeżą poszatkowaną kolendrą, która daje niepowtarzalny samak całemu daniu. 4kurczak po tajsku

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *