Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti  Bolognese według mojego pomysłu

spaghetti bolognese

Porcja na  5-6 osób
0.5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
250 gr pieczarek
0,5 puszki kukurydzy w puszce
(opcjonalnie- ja akurat tak lubię właśnie)
2 cebule zwykle
Sos sojowy
sos angielski lub worcestershire
Suszone oregano
2-3 ząbki czosnku
Papryka słodka, pieprz
Sól- jeśli nie używamy sosów
1 pudełko przecieru pomidorowego
Keczup
Tarty ser do posypania na wierzchu
Makaron typu spaghetti
Olej do smażenia

Sposób wykonania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodając przyprawy, oregano, sosy. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki, smażymy razem z cebula aż pieczarki zmiękną i puszcza wodę. Dodajemy mięso, smażymy razem  mieszając i rozdrabniając mięso na drobniutkie części (trzeba to robić często)

Dodajemy ponownie oregano, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeżeli lubimy kukurydze w sosie jest to pora aby dodać pół puszki. Kiedy mięso będzie już  lekko podsmażone ( a nie surowe) dodajemy przecier pomidorowy, trochę keczupu oraz oba sosy ( po 2 łyżki każdego) Dusimy jeszcze całość na wolnym ogniu ok.20 min. 

Na ugotowany dobrze odcedzony makaron( jeśli będzie słabo odcedzony to będzie wypływać woda spod sosu mięsnego) nakładamy sos mięsny, na wierzch trzemy ser łatwo rozpuszczalny,przykrywamy pokrywką aby ser się rozpuścił pod wpływem ciepła.Możemy też utrzeć wiórki sera parmezan ale już nie przykrywać pokrywką.

spaghetti bolognese

Smacznego !

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *