Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

sernik na zimno kolorowy

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

W wyglądzie faktycznie przypomina to ciasto, ale smakowo zaliczałabym to zdecydowanie do działu z deserami, i teraz miałam wątpliwość gdzie zamieścić ten przepis? Zdecydowałam że wrzucę go i do ciast i do deserów.

sernik na zimno kolorowy
(4 warstwy sernika + góra z czystej galaretki)

Składniki:
5 galaretek w różnych kolorach
4 duże serki homogenizowane waniliowe po 200 gr
8 łyżek cukru pudru ( po 2 do każdej warstwy serkowej)
Owoce na górę sernika (opcjonalnie jeśli ktoś by chciał)
Okrągła średnia tortownica lub misa

sernik na zimno kolorowy

Uwagi:
Jeśli robimy sernik w tortownicy to zaczynamy od warstw sernika, a na końcu owoce i galaretka.
Jeśli robimy w misce w kształcie kuli czy innym, to należy najpierw ją wyścielić przezroczystą folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie ciasta nie uszkadzając go. Przy czym gdy robimy w misce, zaczynamy najpierw od położenia owoców i zalania czystą galaretka, dopiero potem nakładamy warstwy sernika.
( z misy będziemy wyciągać ciasto do góry dnem, dlatego kolejność warstw jest tutaj bardzo istotna.)
Ja zapomniałam o tym ważnym szczególe wyłożenia miski folią, efekt był taki że ciasto brzydko się wyjęło, a galaretka która miała być na górze po prostu została w misce i nie oderwała się, dlatego musiałam ją pokroić w dekoracyjną kostkę i nałożyć na wierzch.

sernik na zimno kolorowy

 Wykonanie w misce:
Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku (każdy kolor w osobnym naczyniu)

Jedną galaretkę zostawiamy na wierzch sernika do zalania.

Kolory galaretek są dowolne, każda powinna być inna. Galaretki do serków powinny być ostygnięte.

1 warstwa: czystą galaretkę wylewamy do misy wyłożonej folią przezroczystą, wstawiamy do lodówki aby zastygła.

2 warstwa: galaretkę połączyć z 1 serkiem waniliowym. Przelać masę na zastygniętą czystą galaretkę w misce.Wstawić do lodówki, zaczekać aż zastygnie.

3 warstwa: galaretkę połączyć z następnym serkiem waniliowym, przelać masę na poprzednią zastygniętą już masę.

4,5 warstwa– robimy identycznie jak warstwę trzecią.

Całość wstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki aby dobrze zastygły.

Kiedy chcemy wyjąć ciasto delikatnie szpiczastym nożem podważamy boki pomiędzy folią a miską, następnie misę kładziemy do góry dnem na duży talerz na którym ma być podane ciasto, delikatnie oklepujemy i ściągamy miskę z ciasta. Zdejmujemy powoli folię z ciasta.

sernik na zimno kolorowy

Smacznego!

 

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „moja duńska kraina”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

9 Responses to Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

  1. Magda says:

    A czy do pierwszej warstwy też dodajemy cukier puder ? I jaki jest mniej więcej czas stygnięcia tych galaretek ?

  2. Pat says:

    Piekne !! lece jutro po serki i zrobie!

  3. Sylwia says:

    A co z tym cukrem pudrem tez wymieszac?

  4. gin says:

    Kolorki ma przesłodkie :)

  5. daria says:

    nie dość że najlepsze ciasto na świecie, bo sernik to jeszcze takie kolorowe!:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>