Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

sernik na zimno kolorowy

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

W wyglądzie faktycznie przypomina to ciasto, ale smakowo zaliczałabym to zdecydowanie do działu z deserami, i teraz miałam wątpliwość gdzie zamieścić ten przepis? Zdecydowałam że wrzucę go i do ciast i do deserów.

sernik na zimno kolorowy
(4 warstwy sernika + góra z czystej galaretki)

Składniki:
5 galaretek w różnych kolorach
4 duże serki homogenizowane waniliowe po 200 gr
8 łyżek cukru pudru ( po 2 do każdej warstwy serkowej)
Owoce na górę sernika (opcjonalnie jeśli ktoś by chciał)
Okrągła średnia tortownica lub misa

sernik na zimno kolorowy

Uwagi:
Jeśli robimy sernik w tortownicy to zaczynamy od warstw sernika, a na końcu owoce i galaretka.
Jeśli robimy w misce w kształcie kuli czy innym, to należy najpierw ją wyścielić przezroczystą folią spożywczą, co ułatwi wyjęcie ciasta nie uszkadzając go. Przy czym gdy robimy w misce, zaczynamy najpierw od położenia owoców i zalania czystą galaretka, dopiero potem nakładamy warstwy sernika.
( z misy będziemy wyciągać ciasto do góry dnem, dlatego kolejność warstw jest tutaj bardzo istotna.)
Ja zapomniałam o tym ważnym szczególe wyłożenia miski folią, efekt był taki że ciasto brzydko się wyjęło, a galaretka która miała być na górze po prostu została w misce i nie oderwała się, dlatego musiałam ją pokroić w dekoracyjną kostkę i nałożyć na wierzch.

sernik na zimno kolorowy

 Wykonanie w misce:
Każdą galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku (każdy kolor w osobnym naczyniu)

Jedną galaretkę zostawiamy na wierzch sernika do zalania.

Kolory galaretek są dowolne, każda powinna być inna. Galaretki do serków powinny być ostygnięte.

1 warstwa: czystą galaretkę wylewamy do misy wyłożonej folią przezroczystą, wstawiamy do lodówki aby zastygła.

2 warstwa: galaretkę połączyć z 1 serkiem waniliowym. Przelać masę na zastygniętą czystą galaretkę w misce.Wstawić do lodówki, zaczekać aż zastygnie.

3 warstwa: galaretkę połączyć z następnym serkiem waniliowym, przelać masę na poprzednią zastygniętą już masę.

4,5 warstwa- robimy identycznie jak warstwę trzecią.

Całość wstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki aby dobrze zastygły.

Kiedy chcemy wyjąć ciasto delikatnie szpiczastym nożem podważamy boki pomiędzy folią a miską, następnie misę kładziemy do góry dnem na duży talerz na którym ma być podane ciasto, delikatnie oklepujemy i ściągamy miskę z ciasta. Zdejmujemy powoli folię z ciasta.

sernik na zimno kolorowy

Smacznego!

 

 

Print Friendly

About Malgorzata Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „Kraj Wikinga-Denmark”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

9 Responses to Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

  1. Magda says:

    A czy do pierwszej warstwy też dodajemy cukier puder ? I jaki jest mniej więcej czas stygnięcia tych galaretek ?

  2. Pat says:

    Piekne !! lece jutro po serki i zrobie!

  3. Sylwia says:

    A co z tym cukrem pudrem tez wymieszac?

  4. gin says:

    Kolorki ma przesłodkie :)

  5. daria says:

    nie dość że najlepsze ciasto na świecie, bo sernik to jeszcze takie kolorowe!:D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>