Domowa esencja waniliowa

Domowa esencja waniliowa

Domowa esencja waniliowa 

Taka prawdziwa esencja waniliowa zajmuje nieco czasu zanim będzie gotowa do użytku, ale warto, bo to zupełnie co innego niż taka kupna droga esencja waniliowa. * mówię tutaj o esencji waniliowej a nie o olejku/zapachu waniliowym jaki zwykle dodajemy do ciasta . 

Taka esencja znakomicie nadaje się nie tylko do wypieków ale także do deserów oraz kaw smakowych.

 

Składniki i wykonanie 

Na 200 ml wódki lub ciemnego rumu użyłam 3 lasek wanilii  .

Laski wanilii przekrajamy wzdłóż, nie musimy wydłubywać nasionek, wkładamy je do buteleczki z alkoholem lub do słoika i zakręcamy. Wstawiamy  najlepiej do szafki i trzymamy tak min. 2 miesiące, im dłużej esencja stoi tym robi się bardziej ciemna i aromatyczna. 

Zrobiłam dwie różne esencje waniliowe, jedna na bazie czystej wódki a druga na bazie brązowego rumu.  Raz na jakiś czas należy buteleczkami zamieszać. W trakcie używania esencji , kiedy płynu ubywa do połowy należy dolać alkoholu i dołożyć 1 świeżą laskę wanilii, nie wyżucając tych wcześniejszych.

Print Friendly


2 thoughts on “Domowa esencja waniliowa”

  • Uwielbiam aromat wanilii, toteż często dodaję ją do deserów, ciast i nalewek. Najlepsze są co prawda świeże ziarenka, ale z kolei alkoholowy ekstrakt jest bardziej wydajny i ma szersze zastosowanie. Sama też wystrzegam się pseudo wanilii (waniliny) i innych sztucznych składników obecnych w kupnych aromatach. Domowy ekstrakt jest całkowicie naturalny, a przy tym ma znacznie bardziej intensywny zapach. Do tej pory do infuzji używałam jedynie wódki, teraz mam zamiar wykorzystać też whisky i rum. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *