Bajaderki – ciastka recyklingowe

Bajaderki – ciastka recyklingowe

Bajaderki – ciastka recyklingowe 

Bajaderki

Bajaderka  to ciastko robione na bazie odpadów cukierniczych  (np. okrawków ciastek deserowych) z dodatkiem kakao, rumu, czekolady, dżemu, orzeszków ziemnych lub wiórków kokosowych.  Taka to teoria odnośnie bajaderki.
Bajaderka to takie ciastko recyklingu, jeśli mamy suche ciasto  w domu którego już nie bardzo mamy ochotę jeść,jakieś niezjadliwe muffiny,babki piaskowe, ciastka bakaliowe, suche drożdżowe lub  jeśli upiekł nam się zakalec! ( o zgrozo!- zdarza się przecież)  wszystko to możemy przerobić na pyszne wilgotne i rumowe bajaderki.
Możemy dodawać przeróżne dodatki jakie akurat mamy w domu.
Zawsze jednak należy dodać do masy olejek rumowy taki smak mają prawdziwe bajaderki. Można też dodać dodatkowo trochę rumu alkoholu.
Jeśli nie mamy suchego ciasta albo zakalca to trzeba upiec świeże ciasto które będzie służyć właśnie jako cała baza do naszych bajaderek.

Bajaderki

Tu gdzie mieszkam (Skandynawia) także są bajaderki i nazywają się ciastkiem studenta, ponieważ nie są drogie i każdy student może je sobie kupić 🙂

Bajaderki
Bajaderki mają kształt okrągłych kulek lub kwadratowej krajanki, jak zrobimy zależy od nas. Ja zrobiłam kulki wielkości orzecha włoskiego na tak zwane dwa kęsy, obtoczyłam część w wiórkach kokosowych, w roztłuczonych orzechach włoskich oraz w gorzkim kakao,wyszły więc 3 warjacje .Miałam sporego zakalca do wykorzystania właśnie, bestia ważyła prawie 850gr! Wyszło więc dużo masy i dużo kuleczek do obtaczania :-)aż 67 sztuk.

Bajaderki

Przepis na 67 kuleczek wielkości orzecha włoskiego :
baza do ciastek czyli resztki ciast, ciastek, zakalec itp (bez kemu, żelatyny, galaretki) mogą być z bakaliami – użyłam 1 brytfankę czekoladowego zakalca 🙂 było to ok. 850 gr.
Jeśli używamy białych resztek ciasta to należy jeszcze dodać do składników kakao gorzkie ok.4 łyżki tak aby masa była czekoladowa. 
opcjonalnie można dodać krem orzechowy lub nutelle ok 3 łyżki.
rodzynki lub żurawina  200gr -namoczone wcześniej 
można namoczyć je w rumie.

masło 100 gr
mleko 200 ml
herbatniki suche – 100 gr 
zapach rumowy 
dżem dowolny 350 gr ( 1 słoiczek )
do obtaczania:wiórki, orzeszki, kakao

Wykonanie:
Odpadki ciast i herbatniki należy zblenderować na gładkie okruchy.
Masło rozpuszczamy z mlekiem, zapachem rumowym
( jeśli dodajemy też kakao i krem nutella/orzechowy to należy zrobić to teraz razem z masłem)
w dużej misce pokruszone na bardzo drobno ciasto z herbatnikami mieszamy z dżemem, żurawiną.
Wlewamy do masy rozpuszczone masło z dodatkami i wszystko mieszamy razem.
Masa powinna być na tyle wilgotna aby łatwo było robić z niej kulki i obtaczać w dodatkach
Robimy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w dodatkach.
Wkładamy do lodówki na około 2 h.aby kulki stężały.
Ja swoje kulki trzymam cały czas w lodówce w zamykanym pojemniku, zachowują długo świeżość.

Bajaderki

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *