Ciasto bananowe – banana bread

Ciasto bananowe – banana bread

Ciasto Bananowe

czyli popularne w Stanach ciasto o nazwie Banana Bread.

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Ciasto pochodzi od oryginalnej nazwy jaka figuruje w Stanach Zjednoczonych czyli:” Banana Bread” co oznacza „chlebek bananowy” Jest to bardzo popularne ciasto w USA. Po upieczeniu przypominać ma  słodki chlebek z formy. Według mnie, do chleba nie jest to podobne ani smakiem ani wyglądem, jest to po prostu mocno bananowe ciasto z formy keksowej, które jest naprawdę bardzo dobre i z chęcią będę powracać do tego przepisu. Polecam wypróbować przepis, ciasto jest super.

Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi .
Banany muszą być mocno dojrzałe, miękkie i słodkie.Mogą być nawet przejrzałe banany które już nie są zbyt apetyczne do jedzenia, do ciasta natomiast będą idealne.

banana bread

Przepis i wykonanie:
składniki mokre –
5 średnich mocno dojrzałych bananów
1 duże całe jajko lub 2 małe jajka
niepełne pół szklanki oleju ( może być roślinny lub kokosowy)
100 gr musu jabłkowego lub dżemu jasnego np.morelowy

(Dodatek musu /dżemu sprawi że ciasto nie będzie suche tylko fajnie wilgotne , niektórzy dodają po prostu kilka łyżek jogurtu naturalnego zamiast dżemu, ale ja lubię w wersji z musem lub dżemem, sama dodaję mus brzoskwiniowy al wiem że w Polsce takiego nie ma , więc dżem będzie tego zamiennikiem)

składniki suche –
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody -wymieszać z mąką.
pół tabliczki poszatkowanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
W misce rozgniatamy widelcem (lub blenderem) banany, tak by powstała gładka papka, dodajemy resztę składników mokrych, mieszamy razem. Dodajemy składniki suche – mieszamy łyżką drewnianą lub za pomocą miksera.
Formę keksową smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem.
Przelewamy ciasto, pieczemy w nagrzanym już wcześniej piekarniku ok 55 min w temp. 180C w termoobiegu lub na funkcji pieczenia zwykłego. Sprawdzamy upieczenie na tak zwany „suchy patyczek” używam patyczka drewnianego do szaszłyków.

Smacznego!

banana bread

Print Friendly


4 thoughts on “Ciasto bananowe – banana bread”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *