Tort urodzinowy Myszka Miki

tort myszka miki

Tort urodzinowy Myszka Miki

miki

tort myszka miki

Do zrobienia tego tortu upiec należy 2 duże biszkopty o średnicy 26 cm. Jeden  na buzię myszki, drugi na spore uszy myszki. Biszkopty mogą być kolorowe. ( u mnie upieczone zostały 3 biszkopty, dlatego środek tortu ma dodatkowo inny kolor (zielony) dodać muszę że tort był wysoki, gdyż krążki biszkoptowe do tortu nie były cienko przekrojone. W sklepie kupione zostały też takie dodatki jak gotowe masy plastyczne do obleczenia tortu.

Do zrobienia tortu myszki miki o średnicy 26 cm oraz dużych uszu ( zrobionych z 1 dużego biszkoptu również 26cm) potrzeba: masa plastyczna biała 800 gr, masa czarna 600 gr. dodatkowo do zabarwienia białej masy na lekko różową zużyto 1 kroplę specjalnego czerwonego barwnika do marcepanu/mas plastycznych. Język również zabarwiono czerwonym barwnikiem. Do wykonania myszki miki zrobiono na komputerze w domu, szablon który wycięto na poszczególne elementy i od nich wykrajano biszkopt, który następnie przekładano masą śmietanową i obleczono masami plastycznymi.

 

tort myszka miki

Składniki na 1 biszkopt 26 cm:
8 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolorowy barwnik spożywczy w płynie

 Wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, na białą gęstą masę.Dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy. Dodajemy po 1 szklance mąki oraz proszek do pieczenia, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

W zależności ile damy barwnika tym mniej lub bardziej nasycony będzie kolor biszkopta.

Na dno tortownicy kładziemy wycięte koło z papieru do pieczenia, dopasowane do tortownicy.

Pieczemy 55 min, w termoobiegu, na środkowej półce w temp. 160C.

Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, otwieramy drzwiczki do połowy i czekamy ok. 10 min. Możemy wtedy bezpiecznie wyjąć biszkopt bez obawy że nam opadnie.

biszkopt

biszkopt

Syrop do nasączenia biszkoptów:
Sok z puszki z ananasem ( którego używamy do masy śmietanowo-serowej)
¾  szklanki wody przegotowanej
½ soku z cytryny

IMG_5251

szablon zrobiony na komputerze

myszka miki do tortu

IMG_5269

IMG_5232

Masa  śmietanowo -serowa z ananasem

Masy zrobiłam dużo, biszkopty przekładałam grubą warstwą masy. Dodatkowo zostało mi jeszcze masy z której wyszło 5 małych szklaneczek jako samodzielny deser, bowiem masa jest idealna nie tylko do tortów ale także jako pyszny schłodzony deser.

Składniki do masy :
500 ml śmietany do ubijania 36-38%
1 śmietan fix do ubijania śmietany
1 galaretka szybko tężejąca pomarańczowa
( galaretka ta jest w postaci proszku, nie granulek cukrowych jak tradycyjna)
serek homogenizowany waniliowy 400 ml
1 szklanka cukru pudru
2 puszki krojonego ananasa

Wykonanie:

Śmietana do ubijania musi być dobrze schłodzona w lodówce, najlepiej kilka godzin.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem  i śmietan fixem na sztywno.

Dodajemy serek homogenizowany (jeśli nie mamy waniliowego tylko naturalny, dodajmy poł buteleczki esencji waniliowej do ciasta) oraz galaretkę w proszku. Mieszamy razem ze śmietaną, dodając jednocześnie odsączone ananasy z puszki.

IMG_5200

 Krem maślany do obłożenia wierzchu i boków tortu:

Nie wiem na ile jest to prawdą ale naczytałam się że przed obłożeniem tortu masą plastyczną lub marcepanową należy tort najpierw obłożyć kremem maślanym aby masa plastyczna nie rozpuściła się od wilgoci biszkoptu , który nasączamy syropem. Jako że nigdy wcześniej nie robiłam tortu metodą angielską czy tak zwanym sugar – craftingiem, wolałam nie ryzykować i także zrobiłam krem maślany, z białą czekoladą. Nie lubię takich kremów bo są tłuste i słodkie, ale posmarowałam bardzo cieniutko i podczas jedzenia nie był tak mocno wyczuwalny.

 Składniki i wykonanie:

1 kostka prawdziwego masła o temp. Pokojowej
½ szklanki cukru pudru
½ tabliczki białej czekolady

Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z 1 łyżką wody w rondelku na bardzo małym ogniu, mieszając by się nie spaliła.  Do utartego masła dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszytko dokładnie. Smarujemy wierzch oraz boki tortu.

ETAPY PRACY:

1. na dzień wcześniej upiekłam wszystkie biszkopty

2. Z jednego biszkopta wycięłam  uszy myszki miki ( za pomocą szablonu).

3. Oba biszkopty: buzię myszki ( 1 cały biszkopt) oraz uszy(wycięte z drugiego biszkopta) przełożyłam masą śmietanową z ananasem oraz frużeliną wiśniową.

4. Przełożone masą biszkopty, obłożyłam dookoła oraz na górze kremem maślanym- bardzo cienko.Wstawiłam do lodówki aż krem stężał.

5. Następnie obłożyłam ciasto rozwałkowanymi na bardzo cienko ( 1,5 mm) masami plastycznymi. Ostatni etap zajął kilka godzin, gdyż był to pierwszy w życiu projekt tortu robiony metodą angielską.

tort myszka miki

 

tort myszka miki

IMG_5212

tort myszka miki

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly

About Malgorzata Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „Kraj Wikinga-Denmark”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>