Zimowe ciasteczka maślane w czekoladzie

Zimowe ciasteczka maślane w czekoladzie

Zimowe ciasteczka maślane w czekoladzie

Składniki na ok 45 sztuk
* w zależności jak duże będą i jaka ich grubość
200 gram masła
350 gram mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko ( w wielu przepisach jajko jest pomijane )
150 gram cukru
200 gram czekolady * u mnie gorzka
ewent. okrągła foremka do wykrawania ciastek

Wykonanie –  Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do większej miski i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie.

Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godziny. Jeśli nie mamy czasu to na 25 min do zamrażarki aby było zimne i latwe do dalszej pracy przy wałkowaniut.

Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką okrągłe kszałty lub wykrawamy dowolnym własnym sposobem.   Ciastka powinny być dość cienkie.

Pieczemy je w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temp. 200 C przez ok. 8 – 10 minut.
Studzimy na kratce aby od dołu też mogły odparować.

Ostudzone polewamy rozpuszczoną czekoladą i czekamy aż zastygnie * można włożyć do lodówki.

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *