Budyń jaglany 2 smaki w 1 misce

Budyń jaglany 2 smaki w 1 misce

Budyń śniadaniowy  jaglany 2 smaki 

Budyń jaglany , to ugotowana kasza jaglana a następnie zblendowana z różnymi dodatkami . Smakuje jak dziecięca kaszka jaglana. Jest to bardzo zdrowe i pożywne pierwsze poranne śniadanie.

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Należy jednak przed gotowaniem pozbyć się goryczy jaka znajduje się w kaszy. Zalewamy kaszę wrzątkiem i zostawiamy tak na chwilę, następnie odcedzamy i przelewamy już na sicie, ponownie wrzątkiem a na koniec zimną wodą.
Kaszę po ugotowaniu możemy trzymać w pudełku w lodówce do 3 dni. Aby zrobić śniadaniowy jaglany budyń nie musimy gotować kaszy codziennie .

Budyń o smaku bananowo kokosowym
porcję ugotowanej kaszy jaglanej blendujemy z dojrzałym bananem i odpowiednią ilością mleka kokosowego z puszki. Konsystencja zależy od naszego upodobania. Dosładzamy ewentualnie odrobiną miodu lub innego płynnego słodzidła. Bardzo dobry jest też syrop z agawy.

Budyń o smaku malinowym
porcję ugotowanej kaszy jaglanej blendujemy z odpowiednią ilością chudego mleka krowiego lub roślinnego oraz ze świeżymi lub mrożonymi malinami. Dosładzamy miodem lub innym słodzidłem.

Do pucharka wkładamy z jednej strony budyń bananowy a z drugiej malinowy. Możemy lekko wymieszać kolory ze sobą, tak dla efektu dekoracyjnego. Dekorujemy dowolnie świeżymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Polewamy ulubionym syropem lub opruszamy cynamonem.

 

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *