Owsianka z rabarbarem

Owsianka z rabarbarem

Owsianka z rabarbarem


Składniki na 1 osobę
1 szklanka mleka roślinnego
3 łyżki płatków owsianych 
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
syrop klonowy lub z agawy
pokrojony i podduszony z cukrem trzcinowym rabarbar 

Wykonanie:
Do rondla wlać mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane , gotować na małym ogniu mieszając ok.5 min nie dłużej. 
Jeżeli owsianka jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy  troszkę płatków np. 1 łyżkę.

Rabarbar 
Zrobiłam rabarbar z ok 500 g, były to 4 łodygi. Pokroiłam w grube kawałki, podlałam ok 100 ml soku z żurawiny , może być dowolny a nawet i sama woda. Posypałam 3 łyżkami cukru trzcinowego i na małym ogniu poddusiłam aż rabarbar był miękki i zaczął się rozpadać.

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *