Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

biala rzodkiew

Składniki:
1 bardzo duża rzodkiew biała lub 2 mniejsze.
1 duże jabłko
1 -2 ząbki czosnku
Pół puszki kukurydzy
1 ogórek zielony
Sól, pieprz,
1 torebeczka sosu sałatkowego
( np. paprykowo-ziołowy)
Oliwa z oliwek
Sok z połowy cytryny
2 łyżki chrzanu
Odrobina cukru

surówka z białej rzodkwi

Wykonanie:
Rzodkiew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, jabłko tak samo.

Ogórek myjemy (ja nie obieram) przecinamy wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.

Kroimy ogórka w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, po czym przekładamy do durszlaka, odciskając nadmiar wody ( rzodkiew sama w sobie ma dużo wody, kiedy dodamy sól wytwarza jej jeszcze więcej, trzeba troszkę potrzymać na durszlaku zatem)

Wkładamy warzywa ponownie do miski, dodajemy sos sałatkowy, pieprz, przeciśnięty czosnek,sok z cytryny, odrobinę cukru, skrapiamy całość oliwa z oliwek, dodajemy chrzan, mieszamy.

surówka z bialej rzodkwi

Smacznego!

 

Print Friendly


7 thoughts on “Surówka z białej rzodkwi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *