Surówka z białej rzodkwi

surówka z bialej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

biala rzodkiew

Składniki:
1 bardzo duża rzodkiew biała lub 2 mniejsze.
1 duże jabłko
1 -2 ząbki czosnku
Pół puszki kukurydzy
1 ogórek zielony
Sól, pieprz,
1 torebeczka sosu sałatkowego
( np. paprykowo-ziołowy)
Oliwa z oliwek
Sok z połowy cytryny
2 łyżki chrzanu
Odrobina cukru

surówka z białej rzodkwi

Wykonanie:
Rzodkiew obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki, jabłko tak samo.

Ogórek myjemy (ja nie obieram) przecinamy wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.

Kroimy ogórka w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, solimy, po czym przekładamy do durszlaka, odciskając nadmiar wody ( rzodkiew sama w sobie ma dużo wody, kiedy dodamy sól wytwarza jej jeszcze więcej, trzeba troszkę potrzymać na durszlaku zatem)

Wkładamy warzywa ponownie do miski, dodajemy sos sałatkowy, pieprz, przeciśnięty czosnek,sok z cytryny, odrobinę cukru, skrapiamy całość oliwa z oliwek, dodajemy chrzan, mieszamy.

surówka z bialej rzodkwi

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Gosia Kamila i mam 35 lat, mieszkam w Północnej Jutlandii w Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

7 Responses to Surówka z białej rzodkwi

  1. Ania says:

    Bardzo dobra surówka. Mój Mąż sceptycznie do niej podchodził, widząc jak robię, stwierdził- to nie będzie dobre- spróbował i zaskoczenie- smakowało mu 🙂

  2. Karmina says:

    Jestem na poście Daniela więc zmodyfikowałam lekko ten przepis. zamiast kukurydzy dodałam czerwoną paprykę, a sosem była sama cytryna. Bardzo mi smakowała taka wersja:) Dziękuję

  3. Frania says:

    Muszę taką zrobić!

  4. Domina says:

    Pyszna! Właśnie skończyłam pałaszować! Nie mogłam się powstrzymać i wsunęłam całą porcję 🙂 Będę tu zaglądać częściej, pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *