Krewetki i ogonki raków w kremowym sosie

Krewetki i ogonki raków w kremowym sosie

Krewetki i ogonki raków w kremowym sosie

p1060440

Składniki na 4 porcje
1 małe opakowanie krewetek w zalewie własnej
1 małe opakowanie ogonków raków w zalewie własnej
(Po odlaniu zalew, około 400 gram krewetek i ogonków )
2 małe marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 mniejsza cebula
500 ml śmietanki do gotowania * o małej zawartości tłuszczu
jeśli sos będzie tłusty, danie będzie ciężko strawne
sól, pieprz
2 mniejsze ząbki czosnku
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

p1060435

Wykonanie
Marchew, cebulę oraz łodyge selera kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy trochę oleju i przysmażamy nasze warzywa, dolewamy dosłownie troszeczkę wody na dno aby warzywa się nie przypaliły i dusimy je do miękkości.
Następnie dolewamy śmietankę, wrzucamy do niej krewetki i ogonki raków. Dokładamy wyciśnięty czosnek. Na małym ogniu gotujemy całość przez ok. 10 /15 min. Na koniec zagęszczamy rozrobioną w małej ilości wody mąką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z gorącą bagietką.

p1060445p1060446

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *