Krem serowo-porowy z grzankami

krem serowy

Krem serowo-porowy z grzankami

Ten krem to dzieło ekspresowe, bardzo szybkie w wykonaniu oraz bardzo smaczne. Uwielbiam krem serowy i śmiało możecie zrobić taki w domu w oka mgnieniu, Polecam!

krem serowy

Na 2 osoby:
500 ml bulionu warzywnego
1 mały por
1 łyżka masła
Sól,pieprz, gałka muszkatołowa
100 gr tartego żółtego sera
1 duża kostka serka topionego
Śmietanka kremówka  150 ml
Kilka kromek pieczywa tostowego
Zioła do grzanek, czosnek suszony

Wykonanie:
 Por pokroić na talarki. W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojonego pora. Zalać bulionem warzywnym ( może być z kostki ). Gotować 15 min. Dodać śmietankę, tarty ser oraz serek z kostki o smaku naturalnym śmietankowym.  Gotować często mieszając aż sery się rozpuszczą.  Zblenderować zupę za pomocą blendera. Następnie pogotować jeszcze 10 min.Przyprawic do smku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatowłowej.  Podawać z grzankami ziołowymi.

krem serowo porowy

grzanki ziołowePrzepis na grzanki ziołowe:
Kilka kromek pieczywa tostowego
Oliwa extra virgine
Zioła : bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Sól, czosnek granulowany, papryka słodka/ostra

Wykonanie:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę
Obsypać mieszanką przypraw
Skropić całość oliwą
Wymieszać wszystko dokładnie razem
Rozgrzać suchą patelnie
Przyrumienić z każdej strony na złoty kolor.

grzanki ziolowe

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Gosia Kamila i mam 35 lat, mieszkam w Północnej Jutlandii w Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka”. Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light. Oprócz przepisów kulinarnych na blogu znajdziecie również wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem i ludzi żyjących tutaj (patrz – kategoria „Moja Skandynawia” ) oraz pomysły na dekoracje dla domu i ogrodu. Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię? – długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Co lubię? – gotować jesienią i zimą oraz pracować i odpoczywać w ogrodzie latem. Prywatnie jestem też mamą wspaniałego synka -Viggo Stellan który obecnie ma 7 lat :-) Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód. Gosia – Kamila vel Pani Kucharka

6 Responses to Krem serowo-porowy z grzankami

  1. Dona says:

    Witam, ile smietany tu potrzeba i ilu % ? Pozdrawiam :)

  2. Kama says:

    Witam. Czy warzywa z bulionu zostawić do tej zupy i razem zblendowac? A jeśli zrobię bulion z kostki to z jakiej najlepiej? Chodzi mi o producenta i nazwę. Dziękuję z góry za odpowiedz

  3. Frania says:

    taką zupę muszę koniecznie zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *