Krem serowo-porowy z grzankami

krem serowy

Krem serowo-porowy z grzankami

Ten krem to dzieło ekspresowe, bardzo szybkie w wykonaniu oraz bardzo smaczne. Uwielbiam krem serowy i śmiało możecie zrobić taki w domu w oka mgnieniu, Polecam!

krem serowy

Na 2 osoby:
500 ml bulionu warzywnego
1 mały por
1 łyżka masła
Sól,pieprz, gałka muszkatołowa
100 gr tartego żółtego sera
1 duża kostka serka topionego
Śmietanka kremówka  150 ml
Kilka kromek pieczywa tostowego
Zioła do grzanek, czosnek suszony

Wykonanie:

 Pora pokroić na talarki. W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojonego pora. Zalać bulionem warzywnym ( może być z kostki ). Gotować 15 min. Dodać śmietankę, tarty ser oraz serek z kostki o smaku naturalnym śmietankowym.  Gotować często mieszając aż sery się rozpuszczą.  Zblenderować zupę za pomocą blendera. Następnie pogotować jeszcze 10 min.Przyprawic do smku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatowłowej.  Podawać z grzankami ziołowymi.

krem serowo porowy

Przepis na grzanki ziołowe:

grzanki ziołowe
 Kilka kromek pieczywa tostowego
Oliwa extra virgine
Zioła : bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Sól, czosnek granulowany, papryka słodka/ostra

Wykonanie:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę
Obsypać mieszanką przypraw
Skropić całość oliwą
Wymieszać wszystko dokładnie razem
Rozgrzać suchą patelnie
Przyrumienić z każdej strony na złoty kolor.

grzanki ziolowe

Smacznego!

 

Print Friendly

About Gosia Drohomirecka

Mam na imię Małgosia, mam 35 lat, mieszkam w północnej Danii i prowadzę blog o nazwie” Pani Kucharka” Na moim blogu znajdziecie przepisy kuchni polskiej, kuchni wegetariańskiej, kuchni zdrowej typu light oraz wpisy z ciekawych miejsc w Danii , ciekawostek związanych z tym krajem oraz ludzi żyjących tutaj. Patrz zakładka : „Moja duńska kraina” Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z koktajlami i napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, azjatycka oraz libańska. Do moich ulubionych napojów zaliczam kawę z mlekiem. Do moich ulubionych deserów zaliczam wszystkie najzwyklejsze i najprostsze ciasta. Na blogu znajdziecie zatem przepisy na ciasta proste i nie skomplikowane. Czego nie lubię: długiego stania w kuchni, pracochłonnych potraw które zabierają zbyt wiele czasu. Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji dla Waszych kulinarnych przygód.

4 Responses to Krem serowo-porowy z grzankami

  1. Kama says:

    Witam. Czy warzywa z bulionu zostawić do tej zupy i razem zblendowac? A jeśli zrobię bulion z kostki to z jakiej najlepiej? Chodzi mi o producenta i nazwę. Dziękuję z góry za odpowiedz

  2. Frania says:

    taką zupę muszę koniecznie zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>