Krem serowo-porowy z grzankami

Krem serowo-porowy z grzankami

Krem serowo-porowy z grzankami

Ten krem to dzieło ekspresowe, bardzo szybkie w wykonaniu oraz bardzo smaczne. Uwielbiam krem serowy i śmiało możecie zrobić taki w domu w oka mgnieniu, Polecam!

krem serowy

Na 2 osoby:

500 ml bulionu warzywnego
1 mały por
1 łyżka masła
Sól,pieprz, gałka muszkatołowa
100 gr tartego żółtego sera
1 duża kostka serka topionego
Śmietanka kremówka  150 ml
Kilka kromek pieczywa tostowego
Zioła do grzanek, czosnek suszony

Wykonanie:

Por pokroić na talarki. W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojonego pora. Zalać bulionem warzywnym ( może być z kostki ). Gotować 15 min. Dodać śmietankę, tarty ser oraz serek z kostki o smaku naturalnym śmietankowym.  Gotować często mieszając aż sery się rozpuszczą.  Zblenderować zupę za pomocą blendera. Następnie pogotować jeszcze 10 min.Przyprawic do smku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatowłowej.  Podawać z grzankami ziołowymi.

krem serowo porowy

Przepis na grzanki ziołowe:

Kilka kromek pieczywa tostowego
Oliwa extra virgine
Zioła : bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Sól, czosnek granulowany, papryka słodka/ostra

Wykonanie:

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę
Obsypać mieszanką przypraw
Skropić całość oliwą
Wymieszać wszystko dokładnie razem
Rozgrzać suchą patelnie
Przyrumienić z każdej strony na złoty kolor.

grzanki ziolowe

Smacznego!

 

Print Friendly


6 thoughts on “Krem serowo-porowy z grzankami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *