Krem serowo-porowy z grzankami

krem serowy

Krem serowo-porowy z grzankami

Ten krem to dzieło ekspresowe, bardzo szybkie w wykonaniu oraz bardzo smaczne. Uwielbiam krem serowy i śmiało możecie zrobić taki w domu w oka mgnieniu, Polecam!

krem serowy

Na 2 osoby:
500 ml bulionu warzywnego
1 mały por
1 łyżka masła
Sól,pieprz, gałka muszkatołowa
100 gr tartego żółtego sera
1 duża kostka serka topionego
Śmietanka kremówka  150 ml
Kilka kromek pieczywa tostowego
Zioła do grzanek, czosnek suszony

Wykonanie:

 Pora pokroić na talarki. W garnku roztopić łyżkę masła i zeszklić pokrojonego pora. Zalać bulionem warzywnym ( może być z kostki ). Gotować 15 min. Dodać śmietankę, tarty ser oraz serek z kostki o smaku naturalnym śmietankowym.  Gotować często mieszając aż sery się rozpuszczą.  Zblenderować zupę za pomocą blendera. Następnie pogotować jeszcze 10 min.Przyprawic do smku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatowłowej.  Podawać z grzankami ziołowymi.

krem serowo porowy

Przepis na grzanki ziołowe:

grzanki ziołowe
 Kilka kromek pieczywa tostowego
Oliwa extra virgine
Zioła : bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Sól, czosnek granulowany, papryka słodka/ostra

Wykonanie:
Pieczywo tostowe pokroić w kostkę
Obsypać mieszanką przypraw
Skropić całość oliwą
Wymieszać wszystko dokładnie razem
Rozgrzać suchą patelnie
Przyrumienić z każdej strony na złoty kolor.

grzanki ziolowe

Smacznego!

 

Print Friendly

About Malgorzata Drohomirecka

Jestem Małgosia, czyli blogowa Pani Kucharka, która lubi czasem upichcić coś fajnego i czerpać z tego satysfakcję. A przede wszystkim jestem mamą cudownego pięciolatka – Viggo Stellana, który chętnie pcha swoje łapki do moich garnków mówiąc, że będzie mi pomagał gotować (dlatego często zostaje uchwycony na zdjęciach). Najczęściej robię najróżniejsze sałatki, które uwielbiam oraz eksperymentuję z napojami na gorąco. Do moich ulubionych kuchni należą: włoska, libańska, polska. Staram się też przekonać do skandynawskich smaków, ponieważ od kilku lat pomieszkuję w Danii (to mój drugi dom). Niestety kuchnia duńska nie cieszy mojego podniebienia, za to intrygują mnie ciekawostki związane z tym krajem (kocham mentalność Duńczyków) i postanowiłam podzielić się nimi z Wami (patrzcie na zakładkę „Kraj Wikinga-Denmark”). Zapraszam do skorzystania z moich przepisów lub chociaż zaczerpnięcia inspiracji do Waszych kulinarnych przygód.

2 Responses to Krem serowo-porowy z grzankami

  1. Frania says:

    taką zupę muszę koniecznie zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>