Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

P1040780krem z białych szparagów

Składniki na 4 osoby
500 gram świeżych białych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
5 średnich ziemniaków
1 czubata łyżka masła
sól , pieprz , papryka
grzanki ziołowe do kremu

Wykonanie
Szparagi obieramy od połowy w dół (trzeba koniecznie obrać twardą skórę, inaczej zupa będzie miała pełno twardych skórek i nie da się tego zjeść – akurat piszę to z doświadczenia, ponieważ kiedyś nie obrałam szparagów 🙁

Ziemniaki obieramy i kroimy w duzą kostkę, szparagi kromimy w mniejsze kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. W garnku roztapiamy masło i kilka minut podsmażamy w nim warzywa. Następnie dolewamy 1 litr bulionu warzywnego i gotujemy tak zupę 30 minut. Po 25 min. dokładamy do gotowania główki szparagów. Po ugotowaniu wyławiamy główki szparagów. Zupę blenujemy za pomocą blendera na krem. Doprawiamy wg. uznania. Wlewamy do miseczek, na wierzch układamy główki szparagów. Podajemy z grzankami ziołowymi.

krem ze szparagówkrem z bialych szparagow

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *