Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Nie muszę tutaj nic mówić, wystarczy popatrzeć na te żółte kuszące dyniowe kolory by zachęcić fanów dyni do zrobienia pysznego kremu  z dodatkiem egzotycznego mleczka kokosowego, a dodając do niego imbir oraz gałkę muszkatołową nie będzie wcale mdły. Polecam przepis do wypróbowania!

krem z dyni

Składniki:

Dynia 1.5 kg 
uprażone nasiona dyni lub:
uprażone płatki migdałów
Serek topiony naturalny
Mleko kokosowe
Imbir świeży tarty
Pół łyżeczki suszonego chilli
Gałka muszkatołowa
1-2 ząbki czosnku –  wyciśnięte
1 duża cebula w kostkę
Bulion z warzyw  1.5 l 

krem dyniowy

Wykonanie:

Dynię obrać * jeśli tego wymaga * i  pokroić w kostkę,  przysmażyć z cebulka na patelni z oliwą 

Do wywaru z warzyw dodać przysmażona dynię i  gotować aż dynia zmięknie . Dodać wyciśnięty czosnek, trochę startego imbiru,gałkę muszkatołową. Całość blenderować na mus, dodać mleko kokosowe , serek topiony, po czym  zaczekać aż serek się rozpuści w kremie. Wlać do miseczki, posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub dyni.

Jeżeli stwierdzimy ze krem wyjdzie nam za mało gęsty możemy na szybko ugotować 2 duże ziemniaki i zblenderować z kremem.

Jeżeli wyjdzie za gęsty możemy dolać trochę wywaru , a jeśli nie mamy świeżego to ratuje nas jak najbardziej kostka warzywna.

krem z dyni

Smacznego!

 

Print Friendly


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *