Przepis na pyszny omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami
Na 1 omlet z małej patelni:
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- śmietana tłusta do ubijania 36-38%
- cukier puder
- świeże truskawki
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy białka z solą i cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku mieszając mikserem na wolnym obrotach, dodajemy mąkę, proszek,mieszamy chwilkę.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy kawałkiem masła, nadmiar ściągamy ręcznikiem papierowym ( patelnia ma być tylko nawilżona tłuszczem).
Wlewamy masę jajeczną, smażymy na wolnym ogniu ok. 4 minuty z jednej strony. Nie przykrywamy patelni pokrywką. Odwracamy omlet na drugą stronę, smażymy dodatkowe 2 minuty.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na omlet. Truskawki kroimy w grube plasterki, nakładamy na bitą śmietanę. Oprószamy cukrem pudrem truskawki. Gotowe!