Sernik- klasyczny i pyszny

Sernik- klasyczny i pyszny

Sernik- klasyczny i pyszny

Sernik klasyczny

Najlepszy jest sernik klasyczny na cienkim spodzie ciasteczkowym – robi się szybciutko i nie trzeba specjalnie zagniatać kruchego ciasta a przy tym smakuje naprawdę dobrze.

Sernik klasyczny

Składniki na sernik :
1.5 kg sera na sernik ( zmielony) u mnie był półtłusty
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy ( u mnie własnej roboty z wanilią)
– można dodać też wanilię w płynie lub olejek waniliowy
rodzynki – opcjonalnie jeśli ktoś lubi ( u mnie bez)
100 gr. masła ( nie margaryny)
5 żółtek
białka – zostawić na pianę

Składniki na kruchy spód ciasteczkowy:
1 opakowanie ciasteczek digestive bez czekolady
ok 80 gr. masła roztopionego
2 łyżki kakao
(opcjonalnie jeśli chcemy mieć spód lekko kakaowy)
Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy w misce i tłuczemy na bardzo małe kawałeczki
Mieszamy z rozpuszczonym masłem.

Sernik klasyczny

Wykonanie Sernika:
Żółtka ubijamy mikserem z 1 szlanką cukru na biały puch.
Dodajemy masło ( najlepiej ciepłe, wyjęte wcześniej z lodówki)
Ubijamy ok 5 minut.
Do takiej masy jajecznej dodajemy po trochu sera i ubijamy mikserem na gładką masę.
W międzyczasie podczas ubijania dodajemy też opakowanie budyniu w proszku.
Kiedy masa jest już gładka w osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno.
Mieszamy pianę bardzo delikatnie za pomocą łyżki z masą serową.
W tym czasie nagrzewamy już piekarnik .
Tortownicę lub formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Na spód wykładamy pokuszone ciasteczka i ugniatamy najlepiej wilgotnymi dłońmi tak aby powstał nam spód do sernika.
Wykładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp.160C na funkcji pieczenia góra – dół na środkowej półce.
Czas pieczenia 1h do 1.15 min ( po 1 h należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone)
U mnie ciasto siedziało 1.10 min
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na ok 15 min aby nie doznał szoku po wyjęciu od razu z piekarnika i nam nie opadł – oczywiście serniki maja to do siebie że lubią opadać, jednak ten sernik nie opadł jak widać na zdjęciach jest wysoki.

Sernik klasyczny

Sernik klasyczny

Print Friendly


8 thoughts on “Sernik- klasyczny i pyszny”

  • jesli chodzi o serek Philadelphia to rowniez nadaje sie na sernik, ja robie wlasnie z phil. Bardzo prosto i latwo mozna zrobic bialy ser we wlasnym zakresie. podaje przepis. 4 litry pelnego mleka polaczyc ( w garnku do gotowania)z 1 litrem maslanki i postawic na 3-4 dni w kuchni, zrobi sie zsiadle mleko, jest pyszne, Nastepnie na najmniejszym ogniu na kuchnence podgrzewac az zacznie sie robic ser, lekko zamieszac by nie bylo zsiadlego mleka, ma osiagnac konsystencje serowa, zostawic do kompletnego wystudzenia. Wlozyc sitko lub durszlak gaza osadzajac na innym garnku lub misce i wlac to ogrzane mleko, schlodzona serwatka jest wspanialym surowcem do picia. Jesli twarog jest krupiasty mozna przetrzec go przez sitko lub zmielic w maszynce. Smacznego

    • Oczywiście że można, będzie po prostu sam sernik bez spodu, trzeba pamiętać wyłożyć blachę papierem aby ser nie przesiąkł blaszanym spodem od formy zwłaszcza jeśli jest ona już dość mocno zużyta 🙂

  • Tak, wiem. Ja na zimno robię ze skyr, choć wtedy dodaję masło, by zwiększyć ilość tłuszczu 😉
    I jest dość kwaśny, dlatego trzeba też dorzucić więcej cukru pudru. Tym samym zwiększam jego kaloryczność, ale w końcu to deser! 😉
    Na zimno robię również własny ser z A38.
    Czyli pozostaje dostawa z Polski na prawdziwy, pieczony, smaczny sernik 🙂

    • No niestety duńczycy nie chcą jeszcze sprowadzać białego sera ( a kiszoną kapustę w słoikach firmy Smak można kupić często w Fakta ) czasami robię też sernik z serka mascarpone i śmietany tłustej 38 procent albo jak wspomiałam z Philadelfia i też łączę ze śmietaną :-))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *