Krem porowy

Krem porowy

Krem porowy

krem porowy

Składniki dla 6 osób:
4 duże ładne pory
6 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
500 ml śmietany tłustej 30-38%
250 ml bulionu z kury
sól,pieprz, papryka słodka lub pikantna
ewent. 1 ząbek czosnku oraz parmezan do posypania na wierzchu.

Wykonanie:
pory oczyścić i użyć tylko ich białe części, pokroic w talarki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę, nie musi być drobna.
Do garnka wlewamy troszkę oliwy i przysmażamy cebulę,oraz wyciśnięty ząbek czosnku, dodajemy resztę składników.
Zalewamy bulionem, gotujemy 15 min.
Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu aż warzywa a głównie ziemniaki będą już miękkie. Doprawiamy przyprawami i blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Jeśli krem będzie dla nas za gęsty dolewamy nieco bulionu lub wrzątku.
Podajemy z gorącą czosnkową bagietką.

krem porowy

krem porowy

Smacznego !

Print Friendly


2 thoughts on “Krem porowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *