PRZEPIS: Wegetariańska Lasagne

Wegetariańska lasagne.

Składniki:

  • opakowanie makaronu do lasagne
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ricotty (250g)
  • 160 g tartej mozzarelli
  • 200 g startego parmezanu
  • 4 duże szalotki lub 3 cebule
  • 1 cukinia
  • ½ słoika Suszonych pomidorów w paskach  w oleju z ziołami ze słonecznikiem OLE!
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • bazylia
  • masło, oliwa

Cukinię kroimy w kostkę. Szalotki lub cebule siekamy. Na patelni, na łyżce masła, podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku wraz z połową posiekanych szalotek. Zarumieniamy je.

Dodajemy cukinię i  smażymy, aż będzie miękka. Na koniec dodajemy suszone pomidory razem ze słonecznikiem.  Ricottę łączymy z jajkiem. Oddzielnie w garnku przygotowujemy sos pomidorowy: na oliwie podsmażamy resztę posiekanych szalotek. Dodajemy pomidory wraz z passatą. Gotujemy około 10 min. Doprawiamy. Suszone płaty lasagne wkładamy na ok. 2 minuty do wrzątku.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.  W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy ½ sosu pomidorowego, na to układamy kilka płatów makaronu, ½ riccotty z jajkiem, połowę cukinii z suszonymi pomidorami, połowę startego parmezanu oraz mozzarelli. Czynności te (warstwy) powtarzamy drugi raz i wierzch całego dania obficie posypujemy serem.