Pieczone placki z dyni i ziemniaków

Pieczone placki z dyni i ziemniaków

Składniki na 15-16 sztuk

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 500 gram upieczonej dyni
  • sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 150 gram mąki pszennej

Przepis / Wykonanie – Placki z dyni i ziemniaków

Pieczone placki z dyni i ziemniakówDynię wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, pieczemy w piekarniku przez ok 25 min w temp 200C do miękkości. Bez przykrycia, skórką do góry. Blaszkę posmarować olejem.

Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na oliwie.

Ciepłą dynię pokroić w małe kawałki i wrzucić do miski (jeśli dynia piżmowa to bez skóry, jeśli hokkaido to ze skórką).

Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zrobić puree. Dodać ciepłe ziemniaki i ponownie utłuc wszystko razem, wymieszać dobrze dynię z ziemniakami na gładką masę. Dodać przyprawy,wyciśnięty czosnek, przysmażoną cebulę, posmakować. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i całość dobrze razem połączyć.

Formować grubsze placuszki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie moczyć w wodzie przed formowaniem placuszków, nie będzie się masa kleić do rąk.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku , w temp 180 C przez 25 min.

Placki podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub ze śmietaną 🙂

Smacznego!