Składniki na 15-16 sztuk
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 500 gram upieczonej dyni
- sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 150 gram mąki pszennej
Przepis / Wykonanie – Placki z dyni i ziemniaków
Dynię wraz ze skórą kroimy na większe kawałki, pieczemy w piekarniku przez ok 25 min w temp 200C do miękkości. Bez przykrycia, skórką do góry. Blaszkę posmarować olejem.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni na oliwie.
Ciepłą dynię pokroić w małe kawałki i wrzucić do miski (jeśli dynia piżmowa to bez skóry, jeśli hokkaido to ze skórką).
Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem zrobić puree. Dodać ciepłe ziemniaki i ponownie utłuc wszystko razem, wymieszać dobrze dynię z ziemniakami na gładką masę. Dodać przyprawy,wyciśnięty czosnek, przysmażoną cebulę, posmakować. Dodać jajka, wymieszać. Dodać mąkę i całość dobrze razem połączyć.
Formować grubsze placuszki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie moczyć w wodzie przed formowaniem placuszków, nie będzie się masa kleić do rąk.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku , w temp 180 C przez 25 min.
Placki podawać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub ze śmietaną 🙂
Smacznego!