Owsianka z owocami leśnymi

Owsianka z owocami leśnymi

Porcja na 1 osobę:

  • 1 kubek mleka (ok. 300 ml)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych (jeśli nie mamy otrąb to dajemy same płatki owsiane 4 łyżki)
  • owoce leśne np. jagody, jeżyny lub mix obydwu

Przepis – Wykonanie:

Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając. Płatki będą nam mięknąć i pęcznieć. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.

Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.

Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy  troszkę płatków np. 1 łyżkę.

Na wierzch układamy owoce leśne (teraz miałam tylko mrożone jeżyny, musiałam je dosłodzić słodzikiem)

Latem na pewno taka owsianka smakuje rewelacyjnie.

Zobacz także inne przepisy śniadaniowe.

Owsianka z owocami leśnymi