Porcja na 1 osobę:
- 1 kubek mleka (ok. 300 ml)
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki płatków owsianych + 1 łyżka otrąb owsianych (jeśli nie mamy otrąb to dajemy same płatki owsiane 4 łyżki)
- owoce leśne np. jagody, jeżyny lub mix obydwu
Przepis – Wykonanie:
Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i otręby, gotować na małym ogniu, mieszając. Płatki będą nam mięknąć i pęcznieć. Tak naprawdę od nas zależy jaka ma być gęstość naszej owsianki, każdy lubi inaczej.
Należy pamiętać że owsianka pęcznieje będąc dłużej w mleku.
Jeżeli jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.
Na wierzch układamy owoce leśne (teraz miałam tylko mrożone jeżyny, musiałam je dosłodzić słodzikiem)
Latem na pewno taka owsianka smakuje rewelacyjnie.
Zobacz także inne przepisy śniadaniowe.