Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Gorąca woda do zalania płatków
  • 1 szklanka mleka
  • Mąka pszenna
  • 1 łyżka cukru
  • Suszona żurawina (wcześniej zalana wrzątkiem by zmiękła)
  • 1 jajko całe

Przepis – Wykonanie:

Płatki zalewamy wrzątkiem tak by woda pokryła je całe. Odstawiamy na 20-30 min. by zmiękły. To samo robimy z żurawiną, po czym odcedzamy przez sitko.

Do miski wsypujemy i wlewamy wszystkie wymienione produkty, mieszamy na gęstą masę.
Mąki wsypujemy tyle by powstała gęstawa masa, nie za gęsta i nie za rzadka. Musimy robić to z wyczuciem ( ja użyłam 4 duże łyżki mąki).

Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, smażymy dość krótko z obu stron na średnim ogniu, gdyż placki szybko się przypalają.