Składniki na 4 osoby:
- 500 gr mięsa wieprzowego np. polędwiczki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- Pół główki kapusty pekińskiej
- Świeża kolendra
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżeczki ostrej papryki lub:
- 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 2 łyżki nasion sezamu
- Oliwa
Marynata do mięsa
Jak wykonać marynatę do mięsa? Bardzo prosto, wystarczy wymieszać poniższe składniki:
3 łyżki sosu sojowego, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżka płynnego miodu, 3 łyżki oleju.
Przepis:
Mięso pokroić w paski (moje dzisiaj było w kostkę, miał być gulasz, ale w ostatniej chwili zmieniłam plany na obiad i wyjęłam wok…) wymieszać z marynatą, odstawić na godzinę (lub na całą noc jeśli zaplanujemy obiad już dzień wcześniej).
Smacznego! 🙂
PS. Pomysł na obiad? Zobacz inne wyjątkowe przepisy!