Składniki  na 4 osoby:

  • 500 gr mięsa wieprzowego np. polędwiczki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • Pół główki kapusty pekińskiej
  • Świeża kolendra
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki lub:
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • Oliwa

Marynata do mięsa

Jak wykonać marynatę do mięsa? Bardzo prosto, wystarczy wymieszać poniższe składniki:

3 łyżki sosu sojowego, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżka płynnego miodu, 3 łyżki oleju.

Przepis:

Mięso pokroić w paski (moje dzisiaj było w kostkę, miał być gulasz, ale w ostatniej chwili zmieniłam plany na obiad i wyjęłam wok…) wymieszać z marynatą, odstawić na godzinę (lub na całą noc jeśli zaplanujemy obiad już dzień wcześniej).

Smacznego! 🙂

PS. Pomysł na obiad? Zobacz inne wyjątkowe przepisy!