Bułki drożdżowe

Bułki  drożdżowe

Bułki drożdżowe

 

Składniki  na ok. 15 sztuk

0.5 kg mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
50 g drożdży świeżych
5 łyżeczek cukru brązowego * może być też biały
pół łyżeczki soli
50 ml oliwy z oliwek lub pół kostki masła
2 całe jajka

Wykonanie
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól. Na środku mąki robimy dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy lekko ciepłe mleko , * mleko nie może być gorące bo zabije właściwości drożdży* posypujemy drożdże cukrem. Całość przypruszamy nieco mąką. Pozostawimy na ok. 10 minut.

Następnie dodajemy oliwę lub stopione i roztrzepane 2 jajka . Mieszamy wszystko drewnianą łyżka a następnie przekładamy na stół i wyrabiamy ciasto ok 15 minut. Ciasto będzie jeszcze nieco lepkie , dlatego podsypujemy je stopniowo odrobiną mąki aż do czasu kiedy już nie będzie nam się kleiło .Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na min 30 min lub dłużej.

Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto ale już nieco krócej, ok. 5 minut.

Tniemy ciasto na kawałki i formujemy kulki, ugniatając je na stole, tak aby każdą bułkę troszkę wyrobić . Układamy z odstępami na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. Ja często kładę blachę na kuchence i zapalam kilka palników na stopień nr 1, to bardzo pomaga i bułki bardzo ładnie wyrastają , zwłaszcza zimą.

Następnie pieczemy bułki w nagrzanym piekarniku od 10 do 13 min. w temp 180 St. aż będą ładnie rumiane.

Jeśli chcemy aby bułki były świecące na wierzchu należy je przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem.

 

 

Print Friendly


2 thoughts on “Bułki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *