Najlepsze ciasto marchewkowe, wilgotne i aromatyczne, w środku z ananasem oraz siekanymi migdałami, a do tego pyszny krem z mascarpone i likierem kawowym, daje niebiański efekt końcowy.
Jest przepyszne!
Ciasto robi się bardzo szybko, nie trzeba używać miksera, wszystko łączymy ze sobą drewnianą łyżką.
Składniki na okrągłą formę tortową o średnicy 24 cm:
używałam do odmierzania szklanki o poj. 250 ml
- 250 gram pszennej mąki
- 200 gram drobnego cukru do wypieków
(można mniej np. 160 gram jeśli lubimy mniej słodkie ciasto ) - 165 ml oleju rzepakowego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka sody /7 gram
- 1 łyżeczka proszku do piecz./ 7 gram
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki zmielonych goździków
*można też użyć gotowej przyprawy do piernika - 1 szklanka pokrojonych w kostkę ananasów z
puszki / 260 gram - 4 całe jajka
- 2 szklanki startej marchwi na średnich oczkach (nie na dużych)/ 360 gram
- 100 gram migdałów lub włoskich orzechów
- 100 gram laskowych orzechów / na wierzch ciasta
Na krem:
- 500 gram serka mascarpone
- 150 gram cukru pudru
- 130 gram masła (nie margaryny)
- ewent. likier kawowy lub pomarańczowy
*ja dodałam 50 ml likieru kawowego Khalua.
Wykonanie Ciasta:
Na dno formy wkładamy wycięty papier do pieczenia. Piekarnik włączamy do nagrzania.
Suche składniki: mąka,proszek, soda, przyprawy przesiewamy przez sito aby pozbyć się niepotrzebnych resztek oraz spulchnić mąkę. Dodajemy cukier, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenna lub widelcem, dodajemy do nich olej i wodę, mieszamy dokładnie ze sobą.
Do miski z suchymi produktami wlewamy wymieszane jajka z olejem, mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy posiekane migdały,odsączone ananasy, marchewkę – mieszamy ze sobą.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy w temp 175 st. przez około 45 min. do suchego patyczka
Po 40 min można już sprawdzić patyczkiem od szaszłyka czy ciasto jest suche w środku.
Wykonanie kremu:
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem na gładki biały puch , około 5 minut. (zajrzyj na sklep.panikucharka.pl i zobacz gdzie kupić w internecie dobry mikser :))
Dodajemy serek mascarpone partiami i miksujemy dokładnie. Jeżeli mamy ochotę możemy dodać likier dla wzbogacenia smaku, lub pastę z wanilii.
UWAGA! Krem będzie luźny (jak na zdjęciu) jeśli chcemy aby krem był bardziej sztywny to należy dodać teraz rozpuszczoną ostudzoną żelatynę i porządnie zmiksować krem.
Składanie Ciasta:
Ciasto kiedy jest już ostudzone (ja piekłam dzień wcześniej wieczorem) przekrajamy go na dwie części.
Połowę kremu wykładamy na jeden placek a drugim przykrywamy. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy obficie posiekanymi dość grubo orzechami laskowymi. Można opruszyć delikatnie cynamonem. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
PS potrzebujesz dobrej stolnicy kuchennej? Zobacz w moim sklepie gdzie prezentuję przydatne akcesoria do pieczenia 🙂
Smacznego!