Duszona cukinia z pomidorami i ziołami

Lekkie danie, bardziej jako dodatek do obiadu, ryżu. Robi się bardzo szybko ponieważ cukinia nie potrzebuje długiego duszenia, najlepiej jak będzie lekko twardawa niż miała by być rozgotowana.
Duszona cukinia to idealne uzupełnienie dań. W okresie letnim hoduje na tarasie własną bazylię oraz oregano ponieważ bardzo je lubię i fajnie jest mieć ulubione zioła zawsze świeże pod ręką.

Moja bazylia hodowana na tarasie w donicy, wyrosła mi przepiękna w tym roku

 

Moje hodowane na tarasie w donicy oregano.

 

Przepis:

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula dowolna
  • świeża bazylia i oregano
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Cukinię myjemy i nie obierając ze skóry przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na większe kawałki. Dodajemy do cebuli, możemy podlać odrobinką wody aby cebula się nie przypalała.

Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy ok. 15 min na wolnym ogniu. Pomidor sparzamy gorącą wodą i zdejmujemy z niego skórę, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cukini. Dusimy jeszcze chwilę aż do odpowiadającej nam miękkości cukini.

Doprawiamy przyprawami, na wierzchu sypiemy świeżą bazylią oraz świeżym oregano. Jeśli listki są duże to szatkujemy je (tak jak w moim przypadku).

Zobacz również przepisy na inne pyszne surówki

Jeżeli lubisz dania z cukinią, możesz sprawdzić pyszny przepis na leczo z cukinią.

Smacznego!